MUDr. Marie Skalská
Důležitá režimová opatření u diabetika:
pravidelná pohybová aktivita
přiměřená tělesná hmotnost, případně redukce tělesné hmotnosti
konzumovat dostatek zeleniny a ovoce,, vhodný výběr potravin (konzultace s nutriční terapuetkou)
zaměřit zvýšenou pozornost na péči o dolní končetiny
sebemenší poranění včas a řádně ošetřit
Pitný režim u diabetika
Při diabetu dochází k vyšším ztrátám vody ledvinami, proto je důležité hlídat pitný režim, zejména v období zhoršení cukrovky. Na dostatek tekutin je třeba dbát také při redukčních dietách. Pouze diabetici se selháním funkce srdce nebo ledvin a s většími otoky musejí příjem tekutin omezovat. Množství tekutin by nemělo poklesnout pod 2 litry za den. Správný pitný režim přispěje i ke správné funkci metabolizmu a k omezení rizika močových infekcí, které jsou u diabetiků poměrně časté.
Vhodné nealkoholické nápoje pro diabetika
Diabetik může pít neoslazené nápoje: čaj, kávu, neslazené kakao. Nápoje oslazené cukrem jsou pro diabetika zcela nevhodné, protože prudce zvyšují glykémii. Vhodnými nápoji jsou minerální a přírodní vody, citrónová šťáva. Vyhýbáme se zejména limonádám, cola nápojům, sladkým moštům, míchaným mléčným nápojům.
Diabetes a vitamíny
Potřeba vitamínů a minerálních látek je u dobře kompenzovaných diabetiků stejná jako u zdravých osob. Riziko jejich nedostatku přichází v úvahu při dlouhodobých redukčních dietách, u starších osob ve špatném výživovém stavu, u těhotných a kojících žen, u dlouhodobě špatně kompenzovaných diabetiků, u diabetiků v kritických stavech. Zvýšená je potřeba látek s antioxidačním účinkem. Vláknina, nezbytně nutná součást diabetické diety, představuje nestravitelné zbytky rostlinné potravy, ovlivňuje funkci střev a má příznivý účinek v redukční dietě. Denní přívod vlákniny by měl činit 25 – 30 g za den.
Diabetik a ovoce
I když ovoce obsahuje látky pro naše tělo zdravé, není možné ho konzumovat v jakémkoliv množství. Vždy má totiž určité množství sacharidů, které pacient s diabetem musí započítat do svého jídelníčku. Ovoce je zdrojem fruktózy, která zvyšuje hladinu krevních lipidů. To je důvod, proč po ovoci příliš nehubneme. Pokud chceme zvýšit objem potravy, je vhodné sáhnout raději po zelenině, která má minimální energetickou nálož, a navíc obsahuje vlákninu důležitou pro zažívání.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.